Produkcja czekolady schemat blokowy

Czekolada stanowi samotnym spośród najbardziej modnych przysmaków. Znajduje różnorakie użycia w kuchni, daje się ją w moc możliwościach. W prawie każdym sklepie można pobrać wyroby czekoladowe w rozmaitych postaciach. Prosta jest zarazem czekolada mleczna jak również gorzka. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym krokiem jej dawania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest ludzie obróbce termicznej, podczas której chwyta się je bakterii. Kolejnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, i w sukcesie tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie czynniki są odpowiednio dozowane, w zależności od tegoż jaki zarób wybiera się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana bardzo w ciągu automatycznym. Po poznaniu tych procesów trzyma ona jakość sypką, którą nazywa się prószem. Jest on pasowany procesom konszowania. Do produkcji czekolady niezbędne jest zachowanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej używane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do ważnego etapu produkcji czekolady przyjmuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania dokonują się zarówno na gorąco jak również na mokro. Proces konszowania na gorąco jest istotnym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji przenosi się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego pomocą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i jedyny połysk.